Órák

Haladó Girja

Girja

 

Egy óra csak haladóknak!

A Girja első ránézésre úgy néz ki, mint egy aerobic ágyúgolyóval. Legfontosabb kelléke az ú.n. girja, amelyet magyarul gömbsúlynak hívnak. Ez egy majdnem teljesen gömbölyű fémgolyó, amelyet egy fogantyúnál fogva emelhetünk fel.
A girjázás eredete a régmúltba vész, nem lehet tudni, mikor kezdték el sporteszközként használni: az 1700-as vagy már az 1600-as években, esetleg még korábban.
Olyan, mintha mindig is lett volna.
A girja eredetileg a régi orosz falusi élet kelléke volt, ezzel mérték a takarmányt, vagy a terményeket a vásárban.
Természetesen ezek a falusi erőművészek azzal edzettek, ami éppen a kezük ügyében volt: leginkább a gömbsúllyal, vagyis a girjával. Nem is sejtették, hogy a XIX. század végére már a nyugat-európai orvostudomány is használni fogja ezt az eszközt rehabilitációra, illetve ízületi panaszok gyógyítására.
A girját jóval nehezebb megtartani és mozgatni, mint egy súlyzót, de éppen ezért több izmunkat használjuk hozzá, és jóval komplexebb, sokoldalúbb edzést biztosít. Ráadásul egyszerre fejleszti az erőt és a hajlékonyságot.

A cári orosz hadseregben is felismerték a girja jelentőségét, és a girjával végzett gyakorlatokat is átvették, hogy fejlessze a katonák állóképességét.

Az 1917-es forradalom után a sportág folytatja diadalútját, de még mindig elsősorban kiegészítő és állóképesség-javító módszerként hasznosítják.

A Girja nem csak a terminátorok sportja. Alakformálásra, zsírégetésre, egészségmegőrzésre is kitűnő.
Az első edzés után nagyon sok olyan izmot fedezhetünk fel magunkon, amelyet eddig egyáltalán nem használtunk.